Wat is een Risaliet

levensloopbestendige-woning-nieuwbouw

Een risaliet is een gevelgedeelte dan naar voren schuift ten opzichte van de gevel. Iedereen heeft het vast wel gezien en is het tegengekomen alleen wist je niet dat het zo heette. Door een Risaliet kan het huis wat groter lijken en het ziet er in het algemeen mooier uit. Het is een extraatje wat de woning een andere uitstraling geeft. Dit stukje hoort bij sommige bouwmodellen als een van de basisstappen. Je kan het ook zelf toevoegen aan je woning, daarvoor zou je het beste een specialist of een adviseur kunnen inhuren om te overwegen wat je opties zijn.

Zelf bouwen

Er bestaan verschillende modellen van huizen die risaliet inhouden. Bijvoorbeeld het model Monte viso, hierbij is een risaliet een verlenging van de rest van de gevel. Het geeft een afgewerkte uitstraling. Terwijl bij het model Mont Blanc toch meer naar beneden wordt verlengd. Om het zelf toe te voegen aan je huis zal het ongetwijfeld lastig zijn als je geen hulp inschakelt. Je zou eerst je voorkeuren moeten aangeven. Een risaliet toevoegen in een specifieke bouwstijl aan de hand van bijvoorbeeld een dakkapel is een optie. Het eindresultaat kan dus variëren per persoon en hangt af van wat de persoon wil.

Voordelen en nadelen

De voordelen van risaliet zijn vrijwel bekend. Allereerst, dit stukje extra gevel geeft een mooie en afgewerkte uitstraling aan de woning, het in een leuk extraatje voor het huis. Hiernaast kan het ook zorgen voor extra schaduw of dekking. Dit kan van pas komen wanneer het erg warm is en de zon daardoor wordt geblokkeerd. Ook is het handig dat een risaliet altijd toegevoegd kan worden. Toch kan dit extra stukje vaak misgaan bij het bouwen of past het niet echt bij de bouwstijl. Men moet dus erg voorzichtig zijn en goed overleggen met specialisten of het een mogelijkheid is. Voor een bouwstijl als een jaren 30 woning is risaliet een perfecte oplossing.