Taxus planten stap 8: Snoeien van de planten

TaxusTopper heeft een grote eigen kwekerij en is gespecialiseerd in het kweken van Taxus Baccata. De kwekerij bestaat al meer dan 30 jaar en levert sinds een paar jaar ook planten zonder tussen personen zoals hoveniers, handelaren en tuincentra. Het is erg gemakkelijk om de planten in de webshop te bestellen en met een paar uur werk kan er een prachtige nieuwe haag aangeplant worden. TaxusTopper geeft zonder problemen garantie, maar met dit stappenplan kan het niet mis gaan met de nieuwe planten. In deze reeks van tips leggen we stat voor stap uit hoe een hovenier zijn planten bij u in de tuin zou planten.

Het eerste jaar dat de taxus op de nieuwe bestemming staan is het meest risicovol. De planten kunnen te nat staan. Dit licht aan de bodem of er wordt simpelweg te vaak water gegeven. De bodem moet nadat het nat is geworden wel de tijd hebben om op te drogen. Het kan ook zijn dat het te droog is. De bladeren van de taxus verdampen water. Het water in de plant wordt aangevuld door de wortels. Echter zijn de wortels van de planten tijden het rooien (oogsten) van de planten altijd iets beschadigd. Hierdoor zouden zij bij hele hete dagen het verdampte water niet voldoende bij kunnen vullen en daarom droogt de plant uit. Wanneer u de plant snoeit is er minder blad. En met minder blad is er in de zomer minder verdamping van water. Hierdoor zal de plant minder snel dood gaan.

Bij het poten van taxus zijn er dus twee risico´s: te nat en te droog. Het risico van verdroging kunt u dus makkelijk tegen gaan door de planten te snoeien. In de jaren dat de planten bij TaxusTopper op de kwekerij staan worden de wortels regelmatig bewust licht beschadigd. Hierdoor worden de wortels gestimuleerd om opnieuw wortels te maken. Hierdoor ontstaat er een compacte kluit onder de stam boordevol met kleine wortels die gemakkelijk aangroeien nadat ze in een haag geplant zijn.

Een taxus snoeien is in principe een fluitje van een cent, maar het is wel belangrijk dat u weet wat u doet! Omdat TaxusTopper staat voor Taxus Baccata van topkwaliteit, willen wij u uiteraard graag helpen bij het realiseren van een prachtige, groene, dichte en volle taxushaag. Om u hierbij optimaal van dienst te zijn, hebben wij een handige taxus snoei handleiding voor u samengesteld. Mocht u desondanks nog vragen hebben, zijn de medewerkers van TaxusTopper u graag van dienst! U kunt Taxus Baccata bij TaxusTopper.nl