Met vertrouwen het sportveld op

Met vertrouwen het sportveld op

Iedereen heeft wel eens last van plankenkoorts of zenuwen als er een grote wedstrijd gespeeld gaat worden. Of het nou om voetbal, hockey of volleybal gaat, er hangt altijd een zekere spanning in de lucht voordat het eerste startsein heeft geklonken. Ben je eenmaal bezig en zit je middenin de wedstrijd, worden de zenuwen en de spanning meestal omgezet in energie. Dat is handig als je nog een keer goed moet aan te zetten om ervoor te zorgen dat jij of je team de wedstrijd wint. Achteraf is het altijd lekker om in de gezellige sportkantine nog wat te drinken onder genot van de warme sfeer van de verlichting door bijvoorbeeld INTOLED led strips.

Spanning en ontlading

Voor je met de sportwedstrijd begint, verzamel je meestal in een sportkantine. Je neemt de opstelling of tactiek nog even door op het blaadje dat verlicht wordt door led strips. Er bouwt zich spanning op in je hele lichaam. Misschien heb je zelfs de dag van tevoren niet heel goed geslapen, wetende dat er van je verwacht wordt dat je goed presteert de dag erna. Eenmaal op het veld aangekomen, bouwt de spanning misschien zich nog meer op. Maar dan ineens als je eenmaal aan het spelen bent, zorgen de zenuwen ervoor dat je energie hebt en dat je je goed kunt focussen. Zo heeft het toch bijgedragen aan hoe goed je speelde.

Tips voor de voorbereiding van een wedstrijd

Ademhalingsoefeningen zijn een van de vele ‘trucjes’ die je kunt gebruiken om te dealen met spanning en zenuwen. Probeer eens tien keer heel diep in en uit te ademen. Daarna wat korte pufjes achter elkaar. Je lichaam neemt zo meer zuurstof op en zo bereidt het zich (onbewust) voor op actie, die natuurlijk bij een sportwedstrijd komt kijken. Ook vaste rituelen voor de wedstrijd kunnen helpen om je beter te kunnen focussen en concentreren.