Laadpalen thuis: wat je moet weten
Wanneer je overgaat van rijden op fossiele brandstoffen naar elektrisch of hybride, sta je minder vaak bij de pomp. Echter zul je nu met regelmaat op zoek moeten naar een laadpunt voor je auto. Op een hoop plekken in Nederland zijn nu openbare laadpunten ingericht en iedereen kent de grote gele koepels van de snellaadstations langs de snelweg wel. Laadpalen thuis zijn echter ook flink in aantal toegenomen en brengt een flink aantal voordelen met zich mee. Hierdoor kiezen steeds meer mensen om deze thuis te installeren.
Tips en trucs voor de aanschaf
In een aantal gevallen zullen laadpalen thuis je geen geld kosten. Dit kan het geval zijn wanneer je zakelijk leaset en de werkgever de kosten voor de installatie van een laadpunt bij je huis vergoedt. Dit is natuurlijk een ideale situatie, zo betaal je zelf hooguit het verbruik van je auto nog.
Ga je je zelf verdiepen in laadpalen thuis, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo wil je kiezen voor een laadpaal die goed aansluit op je auto. Zowel de stekker moet passend zijn, maar ook de laadsnelheid die je auto vraagt moet ondersteund worden door de laadpaal. Je hebt liever een laadpaal die sneller kan leveren, zodat je nooit langer dan noodzakelijk je auto moet laten staan.
Laadpalen thuis zijn een behoorlijke investering en de kosten liggen gemiddeld tussen de €500 en €1500 euro. Behalve de specificaties van de laadpaal zelf, zijn de eventuele extra werkzaamheden van invloed op de uiteindelijk prijs die je betaalt. Wanneer je meterkast aangepast moet worden voor de installatie, kan een installateur dit voor je doen. Ook het ingraven van een kabel naar je laadpaal kan de kosten flink opdrijven. Bepaal dus vooraf waar je je laadpaal precies wilt hebben.
Ga voor jezelf ook na of je energiecontract nog bij je situatie past wanneer je een laadpaal installeert. Het verbruik kan invloed hebben op je energienota en je leverancier kan je hierin adviseren en je contract eventueel aanpassen. Wanneer je zonnepanelen hebt, gebruik je natuurlijk eerst je eigen opgewekte energie en laadt je je auto eigenlijk gewoon gratis op.
Terugverdienen van laadpalen thuis
Al met al kost een groene investering eerst wel een aantal euro’s. Deze zijn prima terug te verdienen en hoe snel je dat doet, is afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Zoals gezegd kun je praktisch gratis opladen wanneer je zonnepanelen hebt en zelf voldoende stroom opwekt. Dit is natuurlijk ook de meest duurzame manier en het beste voor het milieu. Door te kiezen voor laden in de nacht, maak je vaak ook gebruik van de daltarieven bij je energieleverancier. Zo zijn de kosten van laden ten opzichte van openbaar laden, vlot gehalveerd.
Laadpalen thuis zijn ook bij uitstek geschikt om een openbaar punt van te maken. Je kunt gemakkelijk de laadpaal installeren op een makkelijk te bereiken plaats, zodat andere mensen tegen betaling hier gebruik van kunnen maken terwijl jij bijvoorbeeld op je werk of vakantie bent. Dit maakt je investering niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.