Hoe kies je de beste koop wasmachine?

Als je een beste koop wasmachine wilt doen kun je direct kiezen voor een apparaat dat als beste getest is maar dat wil niet altijd zeggen dat dit ook het meest geschikt voor jou en je huishouden is. Kijk daarom altijd eerst goed rond wat er te koop is voordat je een wasmachine gaat aanschaffen.
Kijk naar de grootte van de trommel

Houd bij je keuze altijd rekening met de volgende punten. Wasmachines kunnen om te beginnen een verschillende trommelgrootte hebben. De grootte wordt aangegeven in kilo’s was die erin passen. Als je huishouden maar uit één of twee personen bestaat is een grote trommel niet nodig omdat je toch niet zoveel was hebt. Dan kun je ervoor kiezen steeds een halve machine te draaien maar dat kost even goed ook stroom en water.

Diverse programma’s en energielabel

Het is verstandig te kijken naar de verschillende programma’s die op een wasmachine zitten. In de praktijk blijkt bij de meeste mensen dat lang niet alle programma’s die erop zitten ook daadwerkelijk gebruikt worden. Als je zoveel verschillende programma’s niet nodig vindt is het ook weinig zinvol een wasmachine te kiezen waar deze allemaal op zitten. In dat geval betaal je voor iets waar je geen gebruik van maakt. Wasmachines worden ook voorzien van een energielabel. Kies je voor een zuinige wasmachine houd er dan rekening mee dat het verbruik in stroom en water niet voor alle programma’s geldt. Zo kan een als energiezuinig bestempelde machine ook duurder uitvallen dan je van tevoren denkt als je niet kiest voor de juiste (zuinige) programma’s.
Kijk naar het toerental

Als laatste is het zeker belangrijk te kijken naar het toerental van de wasmachine. Als de wasmachine minder toeren draait betekent dit dat de was er natter uitkomt en meer tijd nodig heeft om goed te kunnen drogen. Als je een droogtrommel gebruikt is het beter dat de was goed gecentrifugeerd wordt zodat deze droger wordt. Droog je veel was buiten dan kun je ook toe met een machine die minder toeren draait.