Een tropisch tintje met een winterharde palm
Wist je dat een palm winterhard kan zijn en dus in Nederland kan overwinteren? Het is inderdaad zo dat de natuurlijke omgeving van de meeste palmsoorten de tropen en subtropen is. Als je de tuin een (sub)tropische tintje wilt geven, dan is dat dus mogelijk. De palm die winterhard is, heet officieel Trachycarpus fortunei. Het woord ‘fortunei’ komt van Robert Fortune, een Schotse plantenverzamelaar en wereldreiziger. Een andere naam is Chinese windmolenpalm en komt uit China, Japan, Myanmar en India.
Enige karakteristieken
Een palm heeft geen takken en dus simpel gezegd bestaat uit wortels, stam en bladeren. De Chinese windmolenpalm heeft een stam met een diameter van 15-30 cm, die een andere structuur heeft dan bijvoorbeeld de Nederlands loofboom. De palm wordt 12 – 20 meter hoog. De bladeren, die zich in de top van de boom bevinden en een waaier vormen, hebben bladstelen van 60 – 100 cm lengte en bladen die tot 90 cm lang worden. De mannelijke bloemen van de Chinese windmolenpalm zijn geel en de vrouwelijke groenachtig. De boom rijpt halverwege de herfst. De vrucht heeft een gele tot blauwzwarte kleur, zijn niervormig en worden 10-12 mm lang.
Informatie voor in de tuin
Zoals gezegd, is de Chinese windmolenpalm een palm die winterhard is. Voor de volle grond is dat tot – 18 ºC en in de pot – 12 ºC. Vanaf – 12 ºC dien je de boom in te pakken met een vliesdoek. Dus alhoewel deze palm winterhard is, overleeft die geen Arctische temperaturen. Een vliesdoek laat water en lucht goed door, en laat de palm ademen, waardoor verstikking wordt voorkomen. De Chinese windmolenpalm dient in de volle zon of halfschaduw te worden geplaatst, en in een losse en humusrijke grond. Van maart t/m augustus dient deze palm elke 2 maanden 1 keer te worden bijgemest. Let er op dat die in droge periodes niet uitdroogt.