De veelzijdigheid van sponning frezen

De veelzijdigheid van sponning frezen

Bewerkingen in vooral hout en kunststof zijn niet compleet zonder dat er sponning frezen er aan te pas komen. Deze frezen worden gebruikt voor het maken van groeven in het materiaal. Dat kan ter decoratie dienen, maar komt het ook vaker voor dat er een praktische reden voor is. Zo kunnen delen hout dankzij de sponningen met elkaar worden verbonden. Er zijn daarom ook enkele soorten sponning frezen waar er uit gekozen kan worden.

 

Hoe diep moet er gefreesd worden?

Dat moet wel duidelijk zijn bij de aanschaf van sponning frezen. Ondiepe groeven die ter decoratie dienen kunnen met de vlakfrees worden gemaakt. Die werkt de randen ook rond af zodat ze prettig aanvoelen en ook extra het accent leggen op het decoratief karakter. De diameter van zulke frezen is verschillend en geldt dat ook voor de sponningfrezen. Er zijn bij sponning frezen met variabele messen wat meer bewerkingen mogelijk. De messen kunnen bij bepaalde modellen ook nog apart verwisseld worden. Dat levert een besparing op en hoeft er niet op gewacht te worden tot de messen geslepen zijn. Het slijpen en/of verwisselen van de messen is onvermijdelijk om een nette afwerking (vooral de randen) te garanderen.

 

Met of zonder lager

Precisie is vereist bij het werken met sponning frezen. Om daar een hand mee te helpen zijn er modellen met lager. Die laten de frees exact de geplande contouren volgen. Voor het vervaardigen van ingewikkelde patronen worden er volgprofielen gebruikt waar sponning frezen met lager van te pas komen. Ook het afwerken van randen van houtpanelen kan met sponningfrezen gebeuren. Voor het plaatsen van glas in een kozijn moeten de nodige groeven in het hout worden aangebracht door sponnin gfrezen. De eenvoud waarmee op zo een manier het materiaal kan worden beperkt, maakt de frezen ook geliefd bij de doe-het-zelver. Handig is het om gelijk een hele set sponning frezen aan te schaffen.