Is composiet een natuursteen?

Waarom een marmeren keukenblad?

Alles over composiet

Is composiet een natuursteen? Die vraag krijgen we hier vaker. Laten we met de deur in huis vallen: nee, composiet is geen natuursteen. Wat is het dan wel? Daar vertellen we in dit blog meer over. Lees dus snel verder.

Wat is composiet?

Composiet is geen natuursteen, maar eerder een kunstmatig materiaal dat is samengesteld uit verschillende componenten, waaronder natuurlijke steendeeltjes en harsen. Composietsteen wordt gemaakt door natuurlijke kwarts- of granietdeeltjes te mengen met harsen en andere additieven. Dit mengsel wordt vervolgens onder hoge druk en temperatuur samengeperst om een stevig en duurzaam materiaal te vormen dat lijkt op natuursteen, maar enkele unieke eigenschappen heeft. Een composiet keukenblad is dus geen natuursteen keukenblad.

Voordelen composiet

Het voordeel van composietsteen is dat het de uitstraling van natuursteen heeft, maar ook enkele extra voordelen biedt. Composiet is over het algemeen minder poreus dan veel natuursteenvarianten, waardoor het bestand is tegen vlekken en gemakkelijker te onderhouden is. Bovendien is het verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, omdat de samenstelling ervan kan worden aangepast om specifieke ontwerpeisen te voldoen.

Wat is dan wel natuursteen?

Natuursteen, aan de andere kant, omvat materialen zoals marmer, graniet, kalksteen, leisteen en travertijn, die direct uit de aarde worden gewonnen. Natuursteen heeft unieke eigenschappen en patronen die worden gevormd door natuurlijke processen en kan variëren in kleur en textuur, afhankelijk van de bron en geologische omstandigheden.

Conclusie

Kortom, hoewel composiet qua uiterlijk op natuursteen kan lijken, is het een geheel ander materiaal dat kunstmatig wordt vervaardigd. Het is belangrijk om de specifieke eigenschappen en voordelen van zowel composiet als natuursteen te begrijpen bij het kiezen van materialen voor bijvoorbeeld keukenbladen, vloeren of andere toepassingen. Let hier dus goed op zodra je iets voor deze toepassingen gaat kopen.

Meer weten

Meer weten over natuursteen en andere soorten materialen voor in en rondom je woning? Lees dan meer van onze blogs.